Matinspiration

Vegetariska grekiska minibiffar med äpplesallad och tzatziki

Vegetariska biffar, det går nog göra på 1000 olika sätt. Igår gjorde jag en grekisk variant som gick hem hos både mig och Daniel. Hela rätten kändes väldigt lätt och fräsch att äta, perfekt som kvällsmat om du inte orkar laga eller äta en stor middag. Tillbehören går ju självklart att byta ut, jag tog som vanligt lite vad som fanns i kylskåpet.

4 portioner

DETTA BEHÖVER DU

Biffar
2 förpackningar (á 390 g) kikärtor
2 medelstora morötter
1 vitlöksklyfta
2 ägg
150 gram fetaost
8 st soltorkade tomater
2 tsk timjan
Salt/peppar

Äpplesallad
1 grönt äpple
1 broccolistam
1 morot
Saften från 1/2 citron (eller lime)

Tzatziki 
2 dl turkisk yoghurt
1/2 gurka
1 vitlöksklyfta
1 tsk honung
1 skvätt olivolja
Salt/peppar

Mangosalsa
10 st körsbärstomater
1 salladslök
1 dl tärnad mango
1 avokado
5 cm gurka
10 blad färsk basilika
1/2 lime
Två nypor flingsalt

Krispsallad
1 dl sötmandel


Sätt ugnen på 50 grader. Skölj kikärtorna och häll dem i en bunke tillsammans med äggen. Mixa till en slät smet. 

Riv morötter och vitlök, smula fetaosten och hacka de soltorkade tomaterna. Häll i bunken tillsammans med kikärtorna och äggen. Smaka av med salt, peppar och timjan. Forma till små biffar och stek tills de fått fin färg på båda sidor, lägg i en ugnsfast form och låt de hålla värmen i ugnen.

Strimla broccolistammen, moroten och äpplet och blanda med saft från lime eller citron (så håller de färgen mycket bättre).

Riv gurkan och lägg i en skål tillsammans med lite salt. Låt dra i 1-2 minuter för att sedan krama ur vätskan ur gurkan. Blanda gurka tillsammans med turkisk yoghurt, olivolja, riven vitlök och honung. Smaka av med salt och peppar.

Tärna eller dela avokado, gurka, mango (om du köpt hel), tomater och lök. Lägg i en burk och blanda ner hackad basilika, salt och saften från limen. 

Grovhacka mandlarna och torrosta dem i en stekpanna tillsammans med salt och lökpulver. Servera allt på salladsblad.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.