Matinspiration

Vegetarisk paj med skal av vita bönor

Paj, visst är det gott? Matpaj eller bärpaj spelar ingen roll. Paj som paj – det är lika gott oavsett. Jag brukar frysa in lagom stora pajbitar (främst matpaj) i folié så är det bara att ta upp och värma (utan folié såklart) i micron. Det går ju givetvis att frysa in i matlådor också (snällare mot miljön) men vi har brist på matlådor för tillfället.

Skillnaden från när du köper färdig paj i frysdisken är att du vet exakt vad du har i din egna paj. Det är oftast mycket onödiga tillsatser i färdig mat eller onödigt mycket salt/socker. Och det är ju faktiskt inte så svårt att göra en paj och i regel brukar det bli över – vips så har du gjort egen färdigmat. Smart va?

Tack vare att den här pajen har ett pajskal som är gjort på ägg och vita bönor blir den proteinrik trots att det bara är grönsaker i den.

4-6 portioner
DETTA BEHÖVER DU

Pajskalet
2 förpackningar kokta vita bönor á 390 gram
1 ägg
2 msk neutral kokosolja
salt/peppar

Fyllning
5 färska champinjoner
1/2 färsk broccoli
6 soltorkade tomater
1/2 purjolök
1/2 burk med kronärtskockshjärtan
1/2 ask körsbärstomater

Äggstanning
1 ägg
2 dl havregrädde
1 bit mozzarella
salt och peppar


Sätt ugnen på 200 grader
 
Mixa samtliga ingredienser till pajskalet och tryck ut i en form. Det ska vara kladdigt, jag använde en sked och smetade ut med. Förgrädda i 30 minuter.
 
Strimla paprikan och löken, dela tomaterna på mitten, dela kronärtskockshjärtan, broccolin, champinjoner samt de soltorkade tomaterna.
 
Vispa ihop ägg ochhavregrädde samt smaksätt med salt och peppar.
 
Fyll pajskalet med alla ingredienser, toppa med mozzarellan och grädda pajen i ytterligare 30 minuter (tills osten smält och pajen fått en fin färg).

2 reaktioner på ”Vegetarisk paj med skal av vita bönor

  1. Hej!

    Den ser väldigt fräsch ut pajen. Men jag undrar om du gör något med grönsakerna innan du gräddar pajen. Förväller du dem först? Eller rostar i ugnen innan du lägger ner dem i pajskalet? Och förgräddar du pajskalet något? Temp? Hur länge?

    //Tobbe

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.