Hälsa, Matinspiration

Skapa din egen mattrend

Förra veckan skrev jag ett inlägg kring att tacka nej till alkohol och att jag många gånger fått frågan om jag är nykterist eller gravid. 2016 började jag äta mer vegetariskt och fick direkt frågan om jag blivit vegetarian. Tackar jag nej till fika så kommer frågan eller påstående ifall jag bantar. Det här med att kunna placera in människor i fack verkar vara väldigt viktigt. Jag älskar att äta vegetarisk mat men jag vill inte bli vegetarian (i nuläget) för jag tycker det är gott med kött eller fisk ibland. Men allt oftare väljer jag att äta vegetariskt framför kött då jag tycker det är godare. Likadant gäller med det där fikat, det verkar vara ett laddat område och det väcker mycket känslor. Jag vill inte säga att jag inte äter raffinerat socker eller vetemjöl för jag vill kunna äta den där kanelbullen till fikat någon gång då och då.  Men ibland är jag inte sugen och då väljer jag att tacka nej. Jag vet att det varken är bra att äta för mycket socker, vetemjöl eller kött men jag väljer att inte utesluta det helt. 

Min filosofi handlar om att ha balans. Jag tror inte att en bulle skadar speciellt mycket om jag äter det en gång i veckan. En bit grillat kött då och då är inte något som gör mig sjuk. Ser man till helheten tror jag det är desto viktigare. Vad jag stoppar i munnen i det stora hela är det som spelar roll. Det är därför jag väljer att äta mestadels vegetariskt och tacka nej till fika varje dag. Jag känner min kropp bäst och vet att den inte uppskattar varken för mycket kött eller socker. Det är mitt ansvar att vara snäll mot den och se till att den fylls med bra näring. 

Veckans tips! Sluta lyssna till alla dessa kostråd som råder runt om på internet och tidningar och börja lyssna på dig själv och vad din kropp mår bra av. Det är oftast du själv som känner din kropp bäst och det är omöjligt för kvällspressen att veta det. Många gånger handlar det om ”det enkla är det goda”. Försök att inte krångla till det så mycket. Se också till att fylla tallriken med sådant som du tycker är gott. Broccoli är näringsrikt men det finns ingen anledning att tvinga i sig det om du inte tycker det är gott. 

Jag väljer alltid rena råvaror och så hela som möjligt. Alltså inte råvaror som är i t.ex. pulverform. Mitt ledord i mataffären är att alltid förstå innehållsförteckningen eller köpa råvaror som inte har någon (grönsaker och frukter). Jag har med alla komponenter på min tallrik (protein, kolhydrat och (bra) fett) för det mår jag bäst av. 

Många halv- eller helfabrikat som finns i butiken går att göra själv. Som guacamole, det är superenkelt och gott att göra själv och innehåller dessutom betydligt mer avokado än den du köper. 

Klicka in och ta del av mina recept

Läs även ”Gör smarta val i affären”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.