Matinspiration

Se kött som en lyxvara

Äter du mycket vegetariskt? Jag försöker äta mer vegetariskt än vad jag äter kött. Dels känns det bättre i kroppen när jag inte äter så mycket kött och sen tycker jag det är väldigt gott med vegetarisk mat. Jag vill inte kalla mig vegan eller vegetarian, för jag tycker det är gott med en bit kött ibland. Däremot tycker jag att äta kött ska ses som en lyx därav inte äta det till varje måltid. Och äter du inte kött till varje måltid så kan du ställa lite krav på köttet du ska äta. Välja närproducerat och ekologiskt istället för den billiga fläskfilén från Danmark. En grundregel som jag har är att alltid köpa svenska kött. Det kommer inte gå att få hela världen sluta äta kött men att ändra beteendemönster kring köttvanor är kanske något vi bör göra. Dels för sin egen skull men även för miljöns skull.

Dessa burgare fick toppbetyg av min köttälskare till sambo så det betyder att de är goda.

 

4 burgare, 2 personer

DETTA BEHÖVER DU

4 dl förkokta svarta bönor
1/2 finhackad rödlök
1 riven vitlöksklyfta
1 dl färsk basilika och persilja
1 tsk sambal oelek 
1/2 tsk salt
1 dl grovhackade pumpakärnor
1/2 dl potatismjöl
olja till stekning

Ugnsrostade tillbehör

300 gram jordärtskocka
6 potatisar
3 st black garlic klyftor
5 kvistar timjan
2 nypor flingsalt
olja

Guacamole

2 mogen avokado
salt och vitpeppar
2 klyftor pressad lime
1 mogen tomat


Sätt ugnen på 225 grader. Tvätta potatis och jordärtskocka, låt gärna skalet sitta kvar, och skär i 1 cm tjocka skivor. Dela vitlöksklyftorna. Lägg allt i en ugnsfast form och blanda runt. Tillaga mitt i ugnen i ca 30 minuter. 

Låt bönorna rinna av och lägg de sedan i en bunke. Mosa med en gaffel. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda runt. Forma till fyra stycken burgare. Stek 4 minuter på varje sida (till de fått fin stekyta).

Dela och gröp ur avokadon och mosa i en skål. Finhacka tomaten. Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar. 

Prova även Portabelloburgare

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.