Matinspiration

Frukt och grönt i mars

Att handla frukt och grönt efter säsong är ett bra sätt att handla billigt men samtidigt veta att det är bra råvaror. Under januari till mars är det mycket rotfrukter som är aktuellt. Med rotfrukter går det göra många olika varianter men jag föredrar att rosta dem i ugnen med flingsalt och timjan på. Det går även göra goda soppor utav rotfrukter där du kan lägga i dina favoriter. På aktavara hittade jag en lista över vilka grönsaker vi bör välja från januari-mars månad och jag tänkte att jag delar med mig utav den här.

Januari Februari Mars
Brysselkål Brysselkål
Endive Endive Endive
Grönkål Grönkål Grönkål
Jordärtskocka Jordärtskocka Jordärtskocka
Kålrot Kålrot Kålrot
Gul lök Gul lök Gul lök
Röd lök Röd lök Röd lök
Morötter Morötter Morötter
Palsternacka Palsternacka Palsternacka
Potatis Potatis Potatis
Rotselleri Rotselleri Rotselleri
Rättika Rättika
Rödbeta Rödbeta Rödbeta
Rödkål
Svartrot Svartrot
Vitkål Vitkål Vitkål

Jag skulle även vilja lägga till krasse, det är lätt att odla själv hemma i köksfönstret och supergott att ha på mackan. Även purjolök, vitlök och salladskål är säsongsvaror nu. När vi kommer till frukt så är det mycket citrusfrukter, kiwi och äpple som ligger i säsong just nu.

Ibland kan det vara lätt att fastna i samma grönsaksträsk och göra liknande middagar hela månaden. Våga testa någon ny grönsak/rotfrukt och se vad du kan göra med den. Ligger du inne på några bra recept på en liten ”udda” grönsak så dela gärna med dig!

rotfrukter

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.