Matinspiration

Filmjölksbröd till frukost

Igår vaknade jag 05.30 – helt klarvaken och det fanns inte en chans i världen att jag skulle somna om. Det resulterade i nybakat bröd till frukost och en lycklig sambo, det är aldrig fel att samla på sig pluspoäng ;)

Jag är ingen mästerbagare gällande bröd, tycker alltid det är svårt med jäsningen och få det sådär luftigt och gott. Men den här limpan är mer bastant och krävde ingen jäsning, det gillar jag. Faktum är att det går väldigt fort att slänga ihop degen (smeten?), det som tar tid är gräddningen i ugnen. Men vaknar man halv sex som sagt så är det inga problem med att få nygräddat bröd till klockan åtta. 

Receptet hittade jag på Mitt Kök men jag bytte ut en del ingredienser p.ga. hade inte allt hemma. Receptet ger en limpa men jag dubblade så är nästa helg räddad också. 

Till en limpa behöver du

 • 2 dl fiberhavregryn
 • 5 dl siktat dinkelmjöl
 • 1 dl krossade linfrön
 • 1/2 dl torkade aprikoser 
 • 1/2 dl russin
 • 1 dl hela sötmandlar
 • 1/2 dl valnötter
 • 2 tsk bikarbonat
 • 1 tsk salt
 • 
4 dl filmjölk
 • 1/2 dl flytande honung
 1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör i filmjölk och honung.
 2. Klicka ner smeten i en bak­pappersklädd, avlång bakform som rymmer 1 1/2 liter.
 3. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 1 timme. Stjälp upp brödet och låt det svalna under en bakduk.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.