Aktuellt

Att tacka nej till alkohol

Under 2016 hände det ganska mycket med min personliga utveckling. Jag lärde mig hantera vissa situationer bättre än vad jag tidigare gjort. Nu är det nytt år och kanske är det då du väljer att göra samma som jag gjorde förra året – våga tacka nej till alkohol.

Jag kan räkna på en hand hur många gånger jag drack alkohol under 2016. Alkohol är för mig ganska äckligt, jag finner ingen njutning i att sitta och dricka ett glas vin eller dricka mig jättefull inför en utekväll. Jag mår dessutom dåligt av ganska lite alkohol och har under vissa tillfällen drabbats av ångest och då är det inte värt att dricka. Därför väljer jag oftast bort alkoholen. Men förra året var det inte jag som hade problem med att jag inte drack utan snarare människor i min omgivning. Det är så himla konstigt med en människa som inte dricker alkohol när det är fest, konsert eller grillkväll. Jag vet inte om det är för att det sticker i andras ögon att jag ”vågar” gå emot strömmen, att jag kommer må som en prinsessa dagen efter eller att jag faktiskt kommer minnas allt som hänt under kvällen. Idag blir jag nästan lite provocerad ifall någon kommenterar att jag inte dricker och har inga problem med att argumentera (det ska inte ens behövas). För ett år sedan drack jag alltid ett glas vin vid fest, trots att jag egentligen inte ville och det fanns två anledningar till det. Antingen så fick jag stå och försvara mig för att jag inte drack vilket var väldigt tröttsamt eller så fick jag förklara att: nej jag är inte gravid och nej jag är inte nykterist och det orkade jag inte hantera då. 

Ett jättegott alkoholfritt ekologiskt mousserande vin. Finns att köpa på systemet.

Det verkar som om det är väldigt viktigt för människor att placera andra människor i fack så därför blir jag automatiskt nykterist eller gravid när jag tackar nej till alkohol. Jag är dessutom tråkig och torr. Och ja, då är jag antagligen tråkig och torr för skulle jag dricka mig full är jag ändå inte den personen jag brukar vara. Att tacka nej är ju jättekonstigt hos vissa men idag är det helt naturligt för mig. Inte skulle jag stå framför en som väljer att dricka och fråga om den personen är alkoholist eller förklara att jag i själva verket tycker hen är skitjobbig för hen dricker sig alltid så full. 

Kan vi inte bara låta alla göra sina egna val och sluta lägga en massa värderingar i dem? Jag dricker inte. Du dricker. Jag är inte nykterist och du är inte alkoholist. Jag vill kunna dricka ett glas vin om jag vill men de flesta gånger så vill jag faktiskt inte. Jag kan ha riktigt kul på en fest utan att jag dricker alkohol och jag har varit ute på krogen flera gånger helt nykter. 

Till er som vill avstå alkohol – det är inget konstigt med det. Nedan finns två goda recept på alkoholfria drinkar. 

En supergod sommardrink med jordgubb och fläder, helt alkoholfri.

Rabarber- och vattenmelondrink, den här är också helt alkoholfri. 

5 reaktioner på ”Att tacka nej till alkohol

  1. Vill bara säga TACK för den här artikeln! Det är precis så här jag känner, att det är konstigt att man inte dricker alkohol. Jag tycker att det blir lättare och lättare att hantera att folk tycker att man är ”märklig” som inte dricker, men varför ska man ens behöva hantera det som sagt? Kloka ord från dig!

  2. Vilket bra inlägg! Jag är i princip som dig när det gäller sådant, finner inget nöje i det och mår bättre både under kvällen och dagen efter ?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.